"Cred că mi-am anunţat candidatura la timp", a declarat preşedintele PSD Mircea Geoană, la postul public de televiziune. "Este un moment în care lumea simte nevoia unei alternative la actualul preşedinte", a completat acesta.
marți, 7 aprilie 2009
M. Geoană: Este o saturaţie de Băsescu în ţară, este prea mult!
"Cred că mi-am anunţat candidatura la timp", a declarat preşedintele PSD Mircea Geoană, la postul public de televiziune. "Este un moment în care lumea simte nevoia unei alternative la actualul preşedinte", a completat acesta.
Analiştii şi politicienii vorbesc de o diversiune în cazul Becali organizată de Traian Băsescu
"Problema politică rămâne pentru că este o ipoteză care spune că acest scandal ascunde un altul în care e implicat preşedintele. A doua ipoteză, un scenariu pus în aplicare de cineva care doreşte compromiterea tuturor, inclusiv a preşedintelui Băsescu", a declarat politologul Cristian Pârvulescu.
Claudiu Săftoiu, fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, consideră că scandalul Becali îi va aduce foloase şefului statului în campania prezidenţială. "Singurul adversar serios nu e Mircea Geoană, cât PSD, care are o capacitate de mobilizare la vot fenomenală. În măsura în care votul se fărâmiţează, această capacitate la vot scade şi şansa actualului preşedinte de a ieşi pe o formulă Băsescu - Becali în turul doi e foarte mare", a adăugat Săftoiu.
Scenariul diversiunii prezidenţiale este îmbrăţişat şi de liderul PNL, Crin Antonescu şi de cel al PSD Mircea Geoană, ambii aspiranţi la fotoliul prezidenţial. "Mă tem că astăzi putem vorbi de clanul Băsescu... Becali a fost reţinut într-un moment de foarte ciudată coincidenţa cu prezenţa pe agenda publică a unor lucruri care aduceau în centrul dezbaterii publice relaţiile, averea unor membri ai familiei prezidenţiale", a afirmat Crin Antonescu.
Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, altădată duşman de moarte al lui Gigi Becali, crede că necazul acestuia poate aduce capital electoral. Aşa că i-a oferit acestuia locul doi pe listele PRM pentru europarlamentare.
luni, 6 aprilie 2009
Elena Băsescu: "Am câteva atuuri, dar, dacă vi le spun, o să spuneţi probabil că mă dau mare"
"Am depus mai multe semnături decât am anticipat şi decât am sperat vreodată", a recunoscut Elena Băsescu, sosită, luni, la sediul Biroului Electoral Central cu aproape 15 minute întârziere. Elena Băsescu a declarat că nu are emoţii şi că nu se aşteaptă "la nimic" de la această campanie electorală, dorind să ia fiecare etapă "una câte una".
"Nu am plecat cu gândul că trebuie să câştig, am plecat cu gândul că trebuie să încerc", a clarificat fiica preşedinelui, adăugând că nu-şi face speranţe foarte mari.
Întrebată care vor fi priorităţile sale, odată ajunsă la Parlamentul European, Elena a răspuns: "În primul rând mă voi întoarce în PD-L, iar ce o să fac la Bruxelles o să vă spun la începutul campaniei electorale. Mai e o lună până atunci".
Fosta democrat-liberală a evitat să răspundă şi întrebării privind atuurile ce o recomandă pentru funcţia de europarlamentar: "Nu ştiu, cred că sunt câteva (n.r.- atuuri), dar dacă vi le spun, o să spuneţi probabil că mă dau mare", a spus Elena Băsescu. "De ce n-ar vota-o lumea pe Elena Băsescu până la urmă, mai ales cei din generaţia mea? Probabil că vor fi destui care mă vor vota, vor fi destui care nu mă vor vota", a apreciat candidata la PE.
Elena Băsescu s-a prezentat la BEC într-un costum bej şi a fost însoţită de tineri din staff-ul său de campanie îmbrăcaţi în tricouri albe, asemenea celor folosite de Sorin Oprescu în campania sa pentru Primăria Capitalei. Fiica preşedintelui nu a omis însă nici culoarea oficială a democrat-liberalilor, venind cu 56 de bibliorafturi portocalii, a câte 5.000 de semnături fiecare. "Am o slăbiciune pentru portocaliu, fără să îmi dau seama am venit cu aceste bibliorafturi, probabil mi s-a întipărit. Din instinct, când am fost să cumpăr, am cumpărat portocaliu", s-a confesat fosta pedelistă.
Întrebată dacă va folosi albul în campanie, asemeni lui Sorin Oprescu, Elena Băsescu a negat, precizând că încă nu a stabilit detaliile legate de materialele promoţionale. "Pur şi simplu am vrut să arăt că ei (n.r. tinerii îmbrăcaţi în alb) sunt staff-ul meu de campanie, cei care mă ajută în campania pe stradă, door-to-door. N-o să folosesc culoarea albă. Nu mi-am făcut încă materialele proporţionale, nu am stabilit culoarea", a adăugat Elena Băsescu.
Ea a anunţat că, în timpul campaniei, va organiza "întâlniri regionale", iar în unele cartiere bucureştene "campanii door-to-door".
Năstase: Cazul Becali ne arată că în zilele noastre e foarte periculos să fii prieten cu Traian Băsescu
Adrian Năstase crede că cazul Becali e o "campanie de imagine în favoarea lui Traian Băsescu".
"Acest subiect (Cazul Becali n.r.) e conceput ca o strategie de imagine, ca o perdea de fum pentru subiectele importante ale ţării şi pentru a ajuta anumite personaje implicate în campania pentru prezidenţiale, iar aici mă gândesc la Traian Băsescu", a afirmat Traian Băsescu.
Recent, procesul lui Gigi Becali s-a suspendat, după ce avocaţii au cerut recuzarea judecătorilor, pe motiv că nu li s-a permis să vadă înregistrările de la barul din Pipera luate, duminică, din telefonul unui inculpat.
Tribunalul Bucureşti a rămas în pronunţare pe arestarea lui Becali
Foto (1) | |
Judecarea recursului lui Gigi Becali s-a încheiat. Gigi Becali a declarat în faţa judecătorilor,că jură că a spus numai adevărul, afirmând că ar fi fost arestat din cauza "miloşeniei" sale.
Becali a mai spus că el şi-a trimis oamenii să le spună hoţilor că le va da 20.000 de euro, intenţia finală fiind să îi ducă pe aceştia la Poliţie, finanţatorul Stelei precizând că a cerut ca persoanele care i-au luat automobilul să nu fie bătute.
Becali a explicat apoi că nu i-a mai dus pe hoţi la Poliţie, pentru că l-ar fi sunat soţia unuia dintre hoţi plângând.
Gigi Becali a fost reţinut de procurori, joi, 2 aprilie, la ora 13.00, potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu alte patru persoane, ulterior, fiind reţinut o a şasea persoană. Cea de-a şaptea persoană căutată de poliţişti nu a fost găsită, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan.
Acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal, Gigi Becali a fost, apoi, arestat preventiv, vineri, 3 aprilie, de către magistraţii Judecătoriei Sectorului 1.
Judecătoria Sectorului 1 motivează decizia de arestare a lui Gigi Becali prin faptul că finanţatorul Stelei este recunoscut în unele medii drept formator de opinie şi multe dintre conduitele acestuia sunt exemplu de urmat, documentul făcând referire şi la faptul că Becali este un om credincios.
"În prezenta cauză, gravitatea deosebită a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor poate fi suficientă pentru a contura aprecierea că aceştia prezintă pericol pentru ordinea publică", se arată în motivare.
Potrivit acesteia, chiar dacă s-ar proba în mod cert că părţile vătămate au furat maşina lui Becali, "nu este de conceput într-o societate democratică cu reguli de conduită şi convienţuire clară să se recurgă la proceduri judiciare paralele care nu au nicio legătură cu ordinea şi statul de drept, ci intră în sfera ilicitului penal."
duminică, 5 aprilie 2009
Antonescu: Arestarea lui Becali este o perdea de fum pentru a acoperi scandalurile în care este implicat Băsescu
Preşedintele liberalilor Crin Antonescu crede că arestarea lui Gigi Becali este o perdea de fum pentru a acoperi scandalurile în care este implicat Traian Băsescu.
Antonescu susţine că arestarea lui Becali s-a produs pentru a distrage atenţia de la subiectul legat de afacerile familiei Băsescu.
"Tot ce constat e că Gigi Becali a fost reţinut, invitat cu forţa la destulă vreme de la comiterea unor presupuse fapte şi într-un moment de foarte ciudată coincidenţă cu prezenţa pe agenda publică a unor lucruri care aduceau în centrul dezbaterii publice relaţiile, afacerile, averea unor membrii ai familiei prezidenţiale", a declarat Antonescu.
Vineri dimineaţă, Judecătoria sector 1 a emis pe numele lui Gigi Becali şi a patru dintre apropiaţii săi mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Recursul împotriva deciziei va fi judecat luni de Tribunalul Bucureşti.
PD-L a dus lista candidaţilor pentru Parlamentul European. Emil Boc: Ne aşteptăm ca PD-L să câştige alegerile
"Ne aşteptăm să câştigăm alegerile pentru Parlamentul European pentru ca România să fie reprezentată în marea familie a Partidului Popular European care va conduce conduce şi în viitor Uniunea Europeană", a declarat Emil Boc.
Boc spune că a fost aleasă o echpă completă care îmbină profesionalismul cu capacitatea de a reprezenta interesele României în Parlamentul European
Întrebat dacă PD-L o va susţine şi pe Elena Băsescu, Boc a răspuns: "Ar fi ideal ca omul să aibă două voturi. Din nefericire, un om are un singur vot. Votul nostru merge pentru PD-L
Primele cinci locuri pe lista democrat-liberalilor sunt ocupate de Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Răzvan Ungureanu, Cristian Preda, Marian Jean Marinescu. Iniţial, locul trei era ocupat de Cristian Preda, iar locul patru de Traian Răzvan Ungureanu.
Următoarele zece poziţii sunt ocupate de Iosif Matula, Sebastian Bodu, Petru Luhan, Rareş Niculescu, Oana Antonescu, Constantin Dumitriu, Dragoş David, Elvira Andronescu, Alexandru Nazare, Călin Flaviu Rus. Astfel, Irina Schrotter, susţinută de filiala Neamţ, plasată pe locul 14, eligibil, a fost scoasă de pe lista finală, pe locul său "urcând" Alexandru Nazare.
Pe locul 16 figurează Daniel Petru Funeriu, pe 17 - Enache Dumitru, pe 18 - Nicolae Banda, pe 19 -Sevastian Mircea Grosu, pe 20 - Elisabeta Ghidiu, iar pe locurile 21, 22 şi 23 - Nicoleta Crinuţa Dumitrean, consilierul premierului Emil Boc, Andreea Vass şi Tudor Luchian.
Pe locurile 24 - 43 figurează Cristian Apostol, Ionela Pop Bruchental, Vasile Viman, Simion Costea, Matei Vasile Opriţa, Alexandru Rareş Ionescu, Dan Ioan Fiera, Denisa Graţiela Iordache (actual secretar de stat în Ministerul Finanţelor), Cătălin Radu Drăguş, Marcel Hoară, Octavian Andrei Paraschivescu, Constantin Dumitru, Florenţiu Tănase, Silviu Ion Radu, Marian Marius Arcăleanu, Lucian Marius Negoiţă, Cristina Anca Zevedei, Maria Eugenia Secară, Florin Cristian Goian şi Dumitru Godînca.
Boc, despre Antonescu: E un preşedinte tânăr, mă aşteptam la un discurs diferit de al predecesorilor
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că, într-un stat civilizat, Administraţia Prezidenţială ar fi răspuns prompt şi ar fi explicat cum fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, a obţinut suma pentru achiziţionarea unei proprietăţi "pe teritoriul imperiului domnului Popoviciu" şi ar fi dat răspunsuri clare în legătură cu legalitatea asocierilor fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu.
vineri, 3 aprilie 2009
Basescu este victima in dosarul Baneasa Investment?
Presa a publicat fragmente in care fostul sef al Directiei Generale de Informatii si protectie interna din Ministerul de Interne Cornel Serban ar fi spus ca "Basescu si Tariceanu fac coada la Popoviciu".
Totul se intampla cu numai cateva luni inainte de alegerile prezidentiale, ceea ce i-ar putea afecta grav imaginea lui Traian Basescu.
"Procurorii incep sa dea semne de independenta, avand in vedere ca s-ar putea sa aiba un nou presedinte", spune analistul Stelian Tanase, potrivit Ziarului Financiar.
"Nici vorba", afirma fostul ministru al economiei, Codrut Seres, care sustine ca procurorii l-au tratat preferential pe Basescu, daca este sa te uiti la probele din dosarul sau si al lui Popoviciu, care au aparut in presa.
Geoana, candidatul PSD la prezidentiale: Sunt convins ca voi castiga
Daca pana acum era doar un zvon, de astazi este oficial. Mircea Geoana este candidatul PSD pentru alegerile prezidentiale din toamna.
Social-democratii s-au intalnit ca sa-i desemneze pe viitorii euro-parlamentari. Au profitat de ocazie ca sa-si voteze in unanimitate si reprezentantul pentru Cotroceni.
"Ma pregatesc sa candidez si sunt convins ca, cu sanse bune, cu munca multa si cu putin noroc de la Dumnezeu si de la romani, voi fi viitorul presedinte al Romaniei", a spus Mircea Geoana.
Orban: Alianta PDL - PSD va rezista pana la alegerile prezidentiale
Potrivit Mediafax, liderul liberal a declarat ca alianta dintre PDL si PSD a fost dorita de presedintele Basescu pentru a diminua actiunile social-democrate indreptate impotriva sa, in timp ce presedintele PSD s-a aliat cuPDL si a intrat la guvernare constient fiind de faptul ca numai astfel isi mai putea pastra presedintia partidului.
miercuri, 1 aprilie 2009
Guvernul interzice cumulul salariului de la stat cu pensia ce depăşeşte salariul mediu brut
Prevederea ar viza în jur de 21.000 de persoane, potrivit aceloraşi surse.
Băsescu a respins o lege care l-ar fi ajutat indirect pe nepotul său
Traian Băsescu a cerut Parlamentului să reexamineze legea care ar putea scuti Academia de Studii Agricole de la plata unor restanţe fiscale. Şeful statului apreciază acestă facilitate ca o formulă de ajutor de stat.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Traian Băsescu consideră că acordarea acestor facilităţi fiscale contravine regulilor europene privind concurenţa, impozitarea şi armonizarea legislativă, norme cuprinse de altfel în tratatul de Instituire a Comunităţii Europene.
De asemenea, preşedintele apreciază că în actualul context economic, asemenea scutiri sunt inoportune şi au un impact negativ atât asupra veniturilor bugetare, cât şi aspra încasărilor de TVA la bugetul de stat.
Băsescu a cerut "capul lui Năstase", se arată într-un document austriac
În dosarul oficial de documentare al ministrului austriac de Externe, Michael Spindelegger, pentru vizita de miercuri în România, document obţinut de NewsIn, se arată, la capitolul "Punctele-cheie urmărite", că Austria vizează următoarele mesaje: "continuarea mecanismului de cooperare şi verificare pentru România în domeniul justiţiei şi combaterea corupţiei rămâne în continuare necesară", se subliniază "importanţa implementării reformelor necesare de către România"şi se mai spune că "interesul pentru condiţiile ce ţin de acest domeniu sensibil trebuie să fie complet îndeplinit".
Pe de altă parte, se subliniază că, în cazul în care partea română abordează încetarea mecanismului de cooperare şi verificare, ministrul ar trebui să apeleze la următoarele citate: "Este în interesul nostru ca România să obţină un standard în domeniul justiţei şi luptei împotriva corupţiei care ar face ca o continuare a mecanismului de cooperare şi verificare să nu mai fie necesar" sau "Noi susţinem deplin eforturile României pentru o îndeplinire rapidă a chestiunilor nerezolvate din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare".
În nota de fundamentare, documentul austriac arată că "raportul interimar al UE din februarie trebuie văzut ca avertisment pentru România şi Bulgaria: dacă nu există o schimbare semnificativă, atunci raportul anual din vară va fi din nou foarte critic, mecanismul va continua şi există ameninţarea unor sancţiuni financiare (şi pentru România de data aceasta), sub forma îngheţării fondurilor europene".
În nota privind Departamentul Naţional Anticorupţie se subliniază că "unul dintre cele mai notorii cazuri, fostul premier Năstase, va fi cu o mare probabilitate dat justiţiei de către Camera Deputaţilor al cărei membru este. Aceasta va fi a treia cerere a procurorilor anticorupţie de a-i ridica imunitatea. Ultima încercare de acest tip a eşuat în august 2008. Pentru a-i ridica imunitatea, nu mai este nevoie, după o schimbare de regulament a Camerei, decât de o majoritate simplă în plen", scriu oficialii austrieci.
Mai mult, documentul austriac arată că "preşedintele Băsescu a cerut capul fostului premier Năstase". "Preşedintele Băsescu a făcut presiuni şi a chemat toţi responsabilii la el. El a cerut adoptarea Codurilor, ocuparea tuturor posturilor bugetate de judecători şi procurori şi capul fostului premier Năstase", subliniază documentul austriac.
În acest sens, preşedintele comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a declarat pentru NewsIn pe 17 februarie, după întrevedere, că oficialii cu responsabilităţi în domeniul justiţiei şi preşedintele Traian Băsescu au discutat la întâlnirea de la Cotroceni, şi despre dosarele lui Adrian Năstase şi Şerban Mihăilescu, aflate în Parlament, acestea urmând a fi înaintate plenurilor.
Potrivit aceluiaşi document, Mircea Geoană este numit "factor de bruiaj în discuţiile cu FMI".